Inmiddels hebben 28 landen van de 58 lidstaten van het CMR-verdrag ook het protocol ondertekend.
Het eCMR protocol vind je hier
Een elektronische vrachtbrief is in wezen een set data met dezelfde functionele mogelijkheden als een papieren vrachtbrief. In de wetgeving voor de elektronische vrachtbrief zijn daarom de functionaliteiten van de vrachtbrief vastgelegd. Er is bewust voor gekozen om geen technische specificaties vast te leggen in het eCMR protocol, zodat alle hardware en software technieken toepasbaar zijn. Op die manier kunnen de nieuwste technieken gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de QR-code die op het moment dat het eCMR protocol werd geschreven nog niet bestond.
Belangrijke Kenmerken
- Toegankelijkheid: Een eCMR mag niet achter een slot zitten en moet toegankelijk zijn voor controle ambtenaren.
- Erkenning in Nederland: De erkenning van de e-CMR software is in Nederland neergelegd bij NIWO. App2Track of Transfollow zijn een paar van de partijen die door NIWO is aangewezen als erkende partij om e-CMR’s of digitale vrachtbrieven uit te geven. Het is raadzaam om goed te kijken welke aanbieder bij je past.
Zelf een Elektronische Vrachtbrief Maken?
Kun je ook zelf een elektronische vrachtbrief maken? Nee, om te voldoen aan de regels uit het eCMR protocol dient de vrachtbrief aan procesmatige functionaliteiten te voldoen die eigenlijk enkel te realiseren zijn door een vrachtbrief van een onafhankelijke leverancier te gebruiken.
Voordelen van eCMR
- Efficiëntie: Het digitale formaat versnelt de processen en vermindert papierwerk.
- Nauwkeurigheid: Vermindert kans op fouten door handmatige invoer.
- Toegankelijkheid: Real-time toegang tot vrachtbriefgegevens voor alle betrokken partijen.
- Milieuvriendelijk: Vermindert papierverbruik en draagt bij aan duurzaamheid.
Door deze voordelen kan de eCMR een aanzienlijke bijdrage leveren aan de modernisering en optimalisatie van logistieke processen.